Organiseer jij het leukste buurtfeest? Met onze 11 tips wel!

Organiseer jij het leukste buurtfeest? Met onze 11 tips wel!

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Leuk, een buurtfeest. Maar hoe begin je daaraan? Maak je geen zorgen. Bij ViaTim willen we de buurt verbinden. We leggen je graag uit wat de aandachtspunten zijn bij het organiseren van een buurtfeest. In deze blog geven we je tips voor het organiseren van jouw buurtfeest. Je krijgt van ons tips voor activiteiten op een buurtfeest. Informeren je over de aandachtspuntjes tijdens het organiseren van dit buurtfeest. En niet te vergeten: buurtfeest spellen om rekening te houden met jong en oud. Waar wachten we nog op? Let’s get this party started!

1. Organiseer je buurtfeest samen met een paar buren

Leuk, een buurtfeest. Maar hoe begin je daaraan? Maak je geen zorgen. Bij ViaTim willen we de buurt verbinden. We leggen je graag uit wat de aandachtspunten zijn bij het organiseren van een buurtfeest. In deze blog geven we je tips voor het organiseren van jouw buurtfeest.

Je krijgt van ons tips voor activiteiten op een buurtfeest. Informeren je over de aandachtspuntjes tijdens het organiseren van dit buurtfeest. En niet te vergeten: buurtfeest spellen om rekening te houden met jong en oud. Waar wachten we nog op? Let’s get this party started!

7182973712_0fced686cd_k

2. Prik de datum voor je buurtfeest ruim van tevoren

Zorg ervoor dat je ruim van tevoren een datum heb gepland. Dan kan je alvast een balletje opgooien in de buurt. Je buren kunnen er dan rekening mee houden. Je voorkomt dat het onverwachts aankomt. Misschien heeft de buurman van vijf deuren verderop wel een leuk idee. Of misschien melden buren zich wel aan als vrijwilligers om te helpen!

3. Een goede voorbereiding is het halve feest

Begin met het goed nadenken over de aanpak. Hoe groot wil je jouw buurtfeest aanpakken? Doe je het bij iemand in de voortuin of op het speeltuintje in de straat? Houd je het bij een straatfeest, of ga je de hele wijk uitnodigen? Het is belangrijk om van tevoren dit soort richtlijnen op te stellen met jouw buurtfeestcomité. Zo voorkom je misverstanden. Voor je het weet staat er onverwachts een volkszanger die de polonaise begeleidt…

Heb ik een vergunning nodig voor mijn buurtfeest?

Heb je ook nagedacht over vergunningen? Het is handig om even contact op te nemen met de lokale gemeente om je plan te bespreken. Afhankelijk van de grootte is er kans dat je een vergunning nodig hebt.

Denk los hiervan ook aan de praktische zaken. Wil je een partytent, heb je een geluidsinstallatie nodig, of een BBQ? Maak een lijst van de dingen die je nodig hebt voor jouw buurtfeest. Hoe breder je hierover nadenkt, hoe beter. Denk van tevoren bijvoorbeeld al na over een dixie. Dan kan je dit eventueel later nog schrappen als de kosten uitlopen.

4. Denk goed na over de kosten van je buurtfeest

Bespreek wat je wil uitgeven aan jouw buurtfeest. Overleg met het buurtfeestcomité met welk budget jullie willen werken. Misschien hebben jullie wel een buurtspaarpotje tot je beschikking. Door hier goed over na te denken voorkom je problemen, of uitgaven die niet binnen het plan passen

Werk samen met de buurt en regel het voordelig

Het voordeel van een buurtfeest is dat je lokaal ook voordelig iets kan regelen. Misschien heeft je buurvrouw wel een drukkerij en kan ze je helpen met flyers voor het buurtfeest. Of heb je een buurman met een cateringbedrijf, dan scheelt dat weer in kosten met de hapjes. Nee heb je, ja kan je krijgen!

Ook hebben sommige gemeentes een budget beschikbaar. Afhankelijk van hoe groot je het wil aanpakken, kan jij misschien wel een kleine bijdrage verwachten van jouw gemeente.

5. Een buurtfeest is natuurlijk niet alleen voor volwassenen

Houd rekening met jong en oud. Zorg ervoor dat er ook genoeg te doen is voor kinderen. Denk bijvoorbeeld aan spelletjes, of misschien wel een entertainment hoekje voor de kinderen! Anders loop je het risico dat de buurtbewoners met kinderen niet kunnen komen. Je organiseert een feest voor de hele buurt, dus vergeet ook de kleintjes niet.

Aan de andere kant moet het natuurlijk ook leuk zijn voor de buurtgenoten op leeftijd. Zorg ervoor dat zij zich ook welkom en comfortabel voelen. Zo blijft het leuk voor iedereen. Zet de harde muziek bijvoorbeeld wat later op de dag aan.

7182979566_35e1b656ea_k

6. Organiseer een paar leuke activiteiten

Lekker kletsen is natuurlijk leuk op een buurtfeest, maar is er ook genoeg te doen? Wat dacht je van een leuke Pubquiz over de buurt zelf? Of misschien wel een ouderwets potje spijkerpoepen. Ook hierbij is het belangrijk dat er ook genoeg te doen is voor de kinderen. Dus neem ook activiteiten voor de kinderen mee in de planning.

7. Deel verantwoordelijkheden met de buurt

Hartstikke gezellig, het organiseren van een buurtfeest. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat jij met het feestcomité alleen maar bezig bent met het regelen van zaken. Je wil zelf natuurlijk ook wel even kletsen met de aardige buurvrouw van een paar huizen verderop. Zorg ervoor dat je niet alle verantwoordelijkheid hebt.

Bespreek van tevoren waarvoor er allemaal een verantwoordelijk persoon nodig is. Wie zorgt er voor de muziek? Wie past er op de kids? Bespreek dit voordat je buurtfeest begint. Anders gaan er een paar buren geen leuk buurtfeestje ervaren.

8. Maak van je buurtfeest geen Project X

Houd het schappelijk, het is natuurlijk niet de bedoeling dat het escaleert. Het is ten slotte een buurtfeest en niet de ontgroening van een studentenvereniging.

Hoe groter je het maakt, des te meer regelwerk het wordt. Ook is er dan een kans dat je een vergunning moet aanvragen. Houd je buurtfeest bescheiden, das is voor jou en het buurtfeestcomité een stuk schappelijker.

9. Informeer je buren op tijd met een officiële uitnodiging

Zorg ervoor dat je jouw buurtgenoten (ruim) op tijd een officiële uitnodiging hebt gestuurd voor het buurtfeest. Zo voorkom je onverwachte afmeldingen op het laatste moment. En, zo kan jij je met het buurtfeestcomité ook beter voorbereiden op het aantal gasten.

Misschien dat er wel extra vrijwilligers zich aanmelden, die willen helpen met het organiseren van jullie buurtfeest!

10. Voorkom schoonmaakwerk na je buurtfeest door het goed te regelen

Het buurtfeest zelf is leuk, maar heb je ook al nagedacht over het schoonmaakwerk? Wij hebben dat wel gedaan voor je. Een paar praktische tips kunnen al heel veel voorkomen. Plak bijvoorbeeld op een paar plekken grote vuilniszakken vast, zodat mensen daar hun afval kwijt kunnen. Plaats ook een paar lege kratten, zodat de lege bierflesjes daar terugkomen. Ook hierbij geldt, deel de verantwoordelijkheid met de buurt.

11. Maak er een mooie dag van!

Het klinkt alsof het heel veel regelwerk is. Dat is het organiseren van een buurtfeest ook. Maar het moet natuurlijk ook gezellig blijven. Onze gouden tip: begin met het organiseren van een klein buurtfeestje. Is het leuk? Dan kan je het jaar daarna het buurtfeest groter aanpakken. Misschien zijn er dan wel meer vrijwilligers!

 

Met deze 11 tips kan jij samen met jouw feestcomité een leuk buurtfeest organiseren. Zorg er voor dat je van tevoren jouw feestcomité hebt samengesteld. Bespreek vervolgens gezamenlijk het budget, de datum en de grootte van het feest. Dan kan je vanaf dit punt de benodigdheden bespreken en de aanpak. Op deze manier zorg jij ervoor dat je een goed georganiseerd buurtfeest hebt en kan jij met volle teugen genieten!