ViaTim Punten de weg naar duurzamere pakketbezorging

ViaTim Punten de weg naar duurzamere pakketbezorging

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Er is vandaag goed nieuws voor pakketpunt enthousiastelingen naar buiten gekomen. Onderzoek van TNO, in opdracht van Thuiswinkel.org en Topsector Logistiek wijst uit dat pakketpunten een flinke bijdrage kunnen leveren aan de reductie van CO2-uitstoot binnen de pakketbezorging. Wel moeten we als sector en samenleving nog wat stappen maken om deze verduurzaming van de sector kracht bij te zetten. ViaTim is al sinds 2016 bezig met oplossingen te leveren voor deze uitdagingen

De keuze van consumenten

Ongeveer 13 procent van de pakketten worden momenteel geleverd bij afhaalpunten. Om een grotere impact te hebben op het aantal gereden kilometers moet een groter deel van de pakketten bezorgd worden bij afhaalpunten. ViaTim wil webshops stimuleren om deze keuze prominenter aan te bieden in hun check-outs. Buiten dat bezorging bij een pakketpunt beter voor het milieu is zitten er ook financiële voordelen aan voor de consument en webshop. Het biedt dus gigantische voordelen om de mogelijkheid tot bezorging bij een pakketpunt prominenter aan te bieden in de webshop.

Binnen het TNO onderzoek blijkt dat als 50% van de pakketten in een bezorgronde direct naar afhaalpunten wordt gebracht er ongeveer een CO2-reductie van 17% zal zijn.

Bereikbaarheid van pakketpunten

Momenteel zijn er verspreid over Nederland ongeveer 9.500 pakketpunten. Uit een onderzoek van de ACM Post- en pakketmonitor uit 2019 blijkt dat 16% tot 52% van de huishoudens minimaal één afhaalpunt of pakketkluis op loopafstand heeft. Hierbij moet er natuurlijk ook rekening gehouden worden met het feit dat de consument meestal geen invloed heeft op de specifieke vervoerder van het pakket. Het kan dus zomaar zijn dat de consument alsnog verder weg moet om een pakket van een specifieke vervoerder op te halen.

Het recente onderzoek van TNO stelt dus dat er nog veel te winnen is in de bereikbaarheid van pakketpunten. ViaTim ziet de kans juist in het afhaalpunt in de buurt, waar mensen te voet of fietsend bij een buurtgenoot zijn pakket ophaalt. Al sinds 2016 groeit het netwerk van pakketpunten bij ViaTim in de wijk fors. Particulieren, dichtbij de consument, persoonlijk en goed voor het milieu. De droom van ViaTim is dat bijna elke consument in Nederland binnen 400 meter zijn pakketjes van verschillende vervoerders af kan halen bij een ViaTim Punt.

Bereikbaarheid van pakketpunten

De groei van het aantal pakketpunten in Nederland is alleen te realiseren als het ook meer voordelen oplevert voor de consument. Dat betekent een punt in de buurt, die ‘s avonds open is, en pakketjes voor je ontvangt en retourneert.

Het is de droom van ViaTim. Intussen 5 jaar verder, heeft ViaTim een landelijk netwerk met 350 ViaTim Punten, buurtgenoten die pakketten aannemen en retourneren voor de buurt. De voordelen;

 • ViaTim Punten zijn van 16:00 tot 21:00 geopend
  Erg gemakkelijk als je de rest van de dag aan het werk bent en toch je pakket niet kan aannemen of afhalen.
 • Afleverkans van bijna 100%
  Een pakket dat direct naar een ophaalpunt verzonden wordt heeft een veel grotere afleverkans. Zeker in piekperiodes zoals kerst is dit een erg fijne geruststelling.
 • De keuze is reuze
  De consument een keuze bieden, aansluitend bij zijn/haar wensen. De praktijk leert dat dat duidelijk bijdraagt aan meer en snellere bestellingen.
 • Efficiënter en economisch slimmer
  Een bezorger levert veel meer pakketten in één keer bij een pakketpunt, met economische voordelen als resultaat