Wat kan jij doen om de buurt te verbinden?

Wat kan jij doen om de buurt te verbinden?

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Als buurtpunt doe jij natuurlijk al veel voor jouw buurt. Jij bent het pakketpunt in de wijk en neemt dagelijks iedereens pakketjes aan. Vind je dit ontzettend leuk en wil je nog meer doen voor jou buurt? Lees dan snel verder want wij geven je graag nog wat tips om de buurt nog meer te verbinden!

1. Minibieb

Minibiebs zijn in trek en we horen het steeds vaker van ViaTim Punten dat ze er één in de tuin hebben staan. Heb jij er nog geen één, maar ben je wel geïnteresseerd of heb je geen idee wat het is? Lees dan snel verder.

Een minibieb is een kastje die je in je voortuin kan zetten. In dit kastje kunnen mensen boeken die ze niet meer lezen zetten en/of omruilen met een ander boek die er al staat. Ze hoeven niet perse een boek te ruilen, ze mogen natuurlijk ook gewoon een boek meenemen of er alleen inzetten. Er zijn mensen die zelf zo’n minibieb maken, maar je kan er ook één kopen.

Op minibieb.nl of minibibliotheek.nl kan je je minibieb aanmelden zodat mensen je kunnen vinden.

Buurt verbinden Minibieb

2. Ruil tafel/kastje

Een ruiltafel of kast is ook een leuk initiatief en het is goed voor het milieu. Het doel is dat mensen spullen neerzetten die zij niet meer gebruiken, maar een ander nog wel zou kunnen gebruiken. Zo kunnen mensen een spelletje brengen wanneer ze uitgespeeld zijn en misschien wel weer een nieuw spel meenemen.

3. Kleurplaten actie met Pasen, Sinterklaas en/of Kerst

Buurt verbinden kleurplaten

Een paar van onze ViaTim Punten hebben al laten weten dat zij dit idee al uitvoeren. Omdat wij dit zo leuk vonden, delen wij dit graag met jou!

Als je de buurt wilt betrekken en wilt dat ze vaker langs komen kan je leuke winacties doen (voor de kinderen). Het is eigenlijk een heel simpel en gemakkelijk uit te voeren idee. Je kan gemakkelijk kleurplaten vinden online deze uitprinten en meegeven. Als prijs zou je bijvoorbeeld paaseitjes met Pasen kunnen geven of een zakje kruidnoten met Sinterklaas. Of gewoon een klein speeltje/puzzeltje.

4. Plantenbieb

Een plantenbieb lijkt eigenlijk heel erg op een minibieb, maar is net wat anders. Ik denk dat je al wel kan raden wat er verschilt. Inderdaad in plaats van boeken kunnen mensen planten neerzetten, meenemen of omruilen.

Een plantenbieb is een leuk idee wanneer je de wijk wat meer zou willen vergroenen en de rest van de wijk erbij wilt betrekken. Ook een plantenbieb zou je zelf kunnen maken met een paar kratjes of je kan een kant-en-klare plantenbieb kopen.

Op plantenbieb.com kan je je plantenbieb aanmelden.

Buurt verbinden plantenbieb

5. Werk samen met de gemeente en ben de wijk van dienst

Sommige gemeenten vinden het fijn wanneer buurtbewoners betrokken zijn en graag een handje helpen om de wijk te verbinden. Misschien woon jij wel in zo’n gemeente.

Je zou kunnen navragen of er bepaalde dingen zijn die mensen bij jou aan huis kunnen ophalen. Zo zijn er buurtpunten waar buurtgenoten vuilniszakken van de gemeente kunnen krijgen. Als jouw gemeente niet zo’n regeling heeft kan je misschien flyers uitgeven van evenementen die plaats gaan vinden in jouw wijk.

6. Buurtbord

Misschien heb je ze wel zien hangen bij de Albert Heijn of de Plus, een buurtbord. Op dit bord kunnen mensen advertenties zetten voor spullen die ze verkopen of delen dat ze iets zoeken/verloren zijn.

Misschien dat er wel iemand in jouw wijk een webshop begonnen is en dit graag wilt delen met de rest van de wijk. Dit kan voor jullie beide handig zijn, meer bestellingen voor de webshop betekent ook meer pakketjes voor jou. Dat zou weer mooi meegenomen zijn!

Je hoeft natuurlijk niet al deze dingen te doen voor je buurt, maar zoek iets leuks uit en maak het je eigen. Zelf één van deze ideeën toegepast? Deel je foto op Facebook en of Instagram en tag ons!

Ben jij geen ViaTim buurtpunt en zou je er wel graag eentje worden? Check dan hier alle informatie en meld je aan!